top of page

Setting

Lajvet utspelar sig i kvarteret Rathaus som ligger i staden Wagensburg som i sin tur ligger centralt i Storjakowern, ett stort land uppdelat mellan stadstater.

 

Karta över Rathaus

 

Landet
 

De flesta roller på Snabba Taler kommer från Storjakowern, ett land inspirerat av renässansens Tyskland och är antingen födda i Wagensburg eller kommit från andra stadsstater för att finna lyckan eller finna tillräckligt med mat för att överleva dagen. Det kommer även finnas folk från Skaegi som inspirerats av vår världs vikingar eller ättlingar av dessa samt folk från rurala, misstänksamma Hessbrand som med släkt och nära vänner tagit sig till Wagensburg eller vuxit upp i dess hessbrändska kvarter.

 

Kulturen är kortfattat väldigt individualistisk där det är ditt fel att du är fattig och det är på inga sett fel att lyckats bli rik på att ta sig fram på andras bekostnad bara det skett hederligt.

 

Den största trosuppfattningen är en helgondyrkan där helgonen ofta är riktiga personer vars bedrifter det är man dyrkar. Ett stort välkänt helgon är exempelvis Aurora - Festen och kopulerandets helgon som stundtals dyrkas av närmast alla under fester över hela Dönland, som utgör denna världs motsvarighet till Europa.

 

Ett mindre känt helgon är Silba, ett helgon ursprungligen från Valoi som är räntans helgon och som dyrkas av bankirer och lånehajar. Som språk talas främst allspråk (svenska) men även den hessiska dialekten (engelska) är förstådd och kan talas av alla. Valutan man främst använder i Wagensburg är den tryckta talern som fungerar måttstock.

 

Eftersom staden har blivit en metropol för handel och avtal utåt var det lättast och mest ekonomiskt gångbart att anamma Gillets primära valuta som sin egen.

På folkliga nivån är staden däremot en smältdegel av kulturer med mynt från all världens hörn. Folk och affärer har en stilla överenskommelse om att en taler rundas av till ca åtta mynt. så kallade “bitar”. Åtta bitar eller bit är en taler. för två bit får du ett bröd.

 

I en så utsatt men stor stad som Wagensburg är lag och ordning där man kontrollerar sin befolkning den punkt som upprätthålls hårdast av de som styr.

I stadens fattigare delar så är vapen gjorda för krig förbjudna och samlingar av människor med “uppsåt att störa ordningen” bryts upp eller slås ned av kvarterets vakter. Allianser mellan gäng i Rathaus är därför väldigt korta uppgörelser.

 

 

 

 

Staden

 

Wagensburg… En stad som på ett sätt förkroppsligar det som är Gillets ideal och en stad som aldrig sover. Här är klassklyftorna milsvida, med stadsdelar så fattiga att det är ett privilegium att ens nå vuxen ålder i kontrast till hus så stora att de kunnat rymma hela kvarter och där dess ägare aldrig behövt utföra större ansträngning än att lyfta sin silversked till munnen.

 

Det är en brokig stad, ärrad av ändlösa experiment. Höga skorstenar trängs bland flervåningshus i sten och enkla trähus. Dess invånare har sedan länge slutat reagera på de knallar, smällar, gnisslanden och pysanden som är en lika naturlig del här som marken de går på.

 

Det är också möjligheternas stad. Det är staden som inte bryr sig om ditt förflutna, men också struntar i dina drömmar. I Wagensburg finns framtiden för de utvalda lyckliga. Här krossas dina drömmar i det eviga maskineriet som maler dag ut och dag in i samma takt som hålögda arbetare dör i de smutsiga fabrikernas tunga arbete. Här kommer uppfinningar till liv, får luft under spröda vingar och lyfter starkt mot en himmel ofta färgad av stadens utandade rök och smog. En stadig puls som löper gata upp och gata ner, genomsyrar var individ, från fattigaste tiggare till rikaste finansiär.

 

Här finns hantverkare så kunniga att få kan mäta sig med deras alster och visionärer som inte ens har himlen som begränsning. Här finns den vanliga människan i överflöd. Här finns soldaten, handlaren, tjuven och kampkultsprästen. Här finns mördaren och narren.

 

Här finns gängen.

 

 

 

Kvarteret Rathaus

 

Här utspelas lajvet!  En tidigare park och centrum för ett litet välmående samhälle runt ett rådshus. Rathaus svaldes upp av Wagensburg redan för två generationer sedan men stadsdelen håller forftarande några av de sista träden som är kvar i staden. Kverteret är omgivet av små gruslagda gator med små hus i ojämna rader och är en del av den växande slummen utanför östra porten till Wagensburgs centrala delar.

När jag var en liten pojk stal jag min första kyss bakom rådhuset i parken kring Rathaus, ett litet samhälle utanför Wagensburg. Nu finns bara träden som var för små att hugga ner då kvar och de gamla vackra husen revs för att bygga nya murar. Wagensburg växer och äter allt i sin väg.” - Dieter Pik  

bottom of page